Vad gör en smed?

Vad ser du för bild framför dig när du hör ”smed”. En person som står framför ett städ och bankar med en stor hammare på en järnbit? Detta i en smedja där temperaturen är hög och röken ligger tät. Det är en bild av smeden – men inte hela. Dagens smeder har betydligt bredare arbetsområde. Genom att sammanställa de tjänster som tre olika smeder i Stockholm erbjuder visas en helt annan bild.

Smed 1 – Stockholmsbaserad smidesfirma

Presenteras med att vara en ”Stockholmsbaserad smidesfirma” som även erbjuder tjänster inom svetsning. De är breda i sina tjänster med allt från små detaljer till större konstruktioner. Bland annat nämns arkitektritade möbler, produkter inom heminredning, glaspartier och krokar. Det är därmed en viss inriktning just mot hus & hem. Även när man tittar på tidigare arbeten framkommer en liknande bild med främst inredningsdetaljer och möbler.

Det som många förknippar med smeder, ljusstakar, krokar och prydnadssaker, lyser däremot med sin frånvaro.

Smed 2 – fokus på stålkonstruktioner och byggnadssmide

En smed som erbjuder ”hela Stockholm” och ”stora delar av Mälardalen” sina tjänster. De har däremot enbart fokus på stålkonstruktioner och byggnadssmide. Det innebär därmed att de kan jobba på stora konstruktioner så som stomförstärkningar vid broar eller vara behjälplig vid anläggningar av offentliga grönområden.

Ser man på deras ”tidigare arbeten” framkommer att de även jobbar med inredning, smider grindar och staket samt gör rostfria detaljer inom marina området. Så även om de lyfter fram de industriella och funktionella lösningarna så finns även vissa kunder inom heminredning. Däremot inte i lika stor utsträckning som smeden ovan.

Smed 3 – både traditionellt och modernt hantverk

Denna smed poängterar att dagens smeder både jobbar med traditionellt hantverk och med moderna, funktionella konstruktioner. Det är en bra sammanfattning då flera smeder just har denna bredd. Däremot finns självklart de som enbart valt en enda inriktning.

Bland tidigare jobb hittas räcken, trappor och klassiskt smide. Men här finns även större stålkonstruktioner och svetsarbeten.

Smed 4 – fokus på det traditionella hantverket

En smed som fokuserar på det traditionella hantverket. Bilderna på hemsidan speglar även den bild som många har av smeder i den klassiska smedjan. Här tillverkas krokar, tavelramar, knivar och annat som sedan köps i den lilla butik som ligger vägg i vägg med smedjan. De är även en av de smedjor i Stockholm där man själv kan prova på yrket. Varför inte boka in en dag med familj eller vänner och umgås medan ni smider tillsammans.

Vad gör en smed? Svaret är att de kan tillverka smidesprodukter på klassiskt vis. Men de flesta har även svetsning eller större konstruktioner bland sina tjänster. Kanske är det dags att revidera bilden av den klassiska smeden.