Om oss

Har du koll på vad som gäller?

I många fall så upplever vi att det finns en attityd kring byggfrågor som måste arbetas bort. Den attityden handlar om att privatpersoner ser olika bygg- och renoveringsprojekt som någonting att ta med en klackspark. Man ser att grannen bygger någonting, man ser att kompisar renoverar och man vill inte vara sämre själv. Det innebär att man kastar sig in i någonting som man egentligen kanske inte klarar av.

Alla har inte samma naturliga instinkt gällande hantverk och alla har inte den händighet som krävs. Idag är det nästan fult att ta professionell hjälp. Man ska klara av att bygga, göra om och renovera på egen hand. Det skapar problem. Ett problem som ofta syns är att privatpersoner påbörjar projekt utan några förkunskaper. Man börjar riva och bygga utan att ha någon plan.

Så fort problemen kommer – vilket de gör – så står man rådlös och tappar sugen. Man orkar inte ro båten i land och det skapar problem för hela familjen. Än värre blir det om man – som många gör – istället sätter igång med någonting annat; som sedan även det lämnas halvfärdigt. Att riva är enkelt, det är att ta allt i mål som är det svåra.

Få håller budget och tidsplaneringen

Budget och planering är viktigt. Hur mycket pengar har du råd att lägga ut – och hur mycket tid har du egentligen. På rit- och planeringsstadiet så är det lätt att säga att man ska arbeta två-tre timmar varje kväll och att man ska spendera helgerna med hammaren i handen. Rent praktiskt så är det svårare.

Du kanske arbetar heltid, du kanske har barn och handen på hjärtat – hur mycket tid och ork har du egentligen? Att bygga och renovera handlar om uppoffringar. Du får säga adjö till den där roliga golfrundan med bästa kompisen, du kanske får ställa in träningen och du kommer definitivt inte att ha tid att plöja den nya säsongen av den där tv-serien du älskar.

Pengarna ska även de finnas med i beräkningen. Få, om ens något, hemmaprojekt håller budget. Man räknar för lågt och man saknar kunskap om hur mycket virke som behövs, vilka verktyg man kommer att behöva köpa/hyra och kring hur mycket svinn som de facto sker.

Lär dig att hitta balansen

Vår poäng är att hemmasnickraren måste ta ett eget ansvar. Det ligger i att man får lära sig lite mer om olika saker innan man sätter igång. Man måste utgå från sig själv och sina egna kunskaper – inte grannens – och man måste också vara beredd på att ta hjälp. Det finns ingen skam i det. Professionell hjälp kan i många fall vara både den bästa och den enda vägen att gå. Målet här är att du som läsare ska få kunskap om renoverings- och byggfrågor och att du ska kunna avgöra när du själv kan köra och när du kanske gör bättre i att anlita ett företag som hjälper dig.