Viktigt att man hittar rätt arkitekt

Har ni vuxit ur huset? Funderar ni på att bygga ut eller bygga nytt? Då finns det en hel del att tänka på innan bygget kan starta och det kan vara bra att kontakta en arkitekt så snart som möjligt.

Genom att ta hjälp av en arkitekt redan tidigt i planeringen av bygget spar man både tid och pengar. Arkitekten kan hjälpa till med den ofta så krångliga bygglovsansökan och se till att rätt papper och ritningar kommer in. Men det kan vara svårt att välja arkitekt då det finns många olika arkitekturstilar. Här bör man tänka långsiktigt och kanske bygga en stil och med material som står sig länge och har ett bra andrahandsvärde. På så vis blir bygget också en bra investering för framtiden.

Skriv ett ordentligt kontrakt över uppdraget

Men man bör självfallet också välja arkitekt efter de behov man har och många arkitekter har olika specialkunskaper som kan vara användbara beroende på vad man ska bygga. Att välja en arkitekt på den ort man bor kan underlätta men är inget måste. Genom att söka på nätet får man upp flera förslag på arkitekter och arkitektkontor. På deras respektive hemsidor kan man sedan studera deras olika stilar. Vid första besöket brukar man få beskriva sitt projekt och önskningar. Arkitektens brukar då ta fram flera lösningar, idéer och skisser. Dessa blir sedan till visioner och ritningar för bygget. Det är därför viktigt att man också skriver ett ordentligt kontrakt för uppdraget villkor, krav och önskemål innan arbetet kommer igång ordentligt.