Kan jag sköta min avloppsrensning på egen hand?

Som villaägare eller som ägare av bostadsrätt så kommer man någon gång att drabbas av att vattnet inte sjunker undan i köket, i tvättstugan, duschen eller toaletten och detta tyder då på att det är dags att genomföra en avloppsrensning. Det är inget konstigt med det – rör och ledningar, och speciellt i äldre hus, har ju en tendens att täppas igen och det beror ju på allt ifrån hår, smuts och fett eller annat som man lite ovarsamt spolar ner i avloppet.

Har man ett hus i exempelvis Stockholm där en familj om fyra bor så kan man kallt räkna med att en avloppsrensning behöver göras – i mindre skala – någon gång per år. Med mindre skala menar vi här att man själv använder sig av olika verktyg och löser problemet på egen hand. Detta är ju någonting som varenda villaägare får räkna med och bör lära sig – att skruva isär exempelvis rören under ett tvättfat och frigöra dessa från smuts tar inte så lång tid och ju större vana man har, ja, desto fortare går det också.

Extern hjälp kan bli nödvändig

Men, det finns fall av avloppsrensning som man måste ta extern hjälp för att komma till bukt med och här talar vi alltså om de saker som kräver proffs. Det kan här handla om att en toalett i det här huset i Stockholm plötsligt svämmar över, luktar illa och där de boende där inte kan få detta att upphöra. Pappan i det här huset försöker mad allt ifrån en så kallad kamelkyss till den större varianten kallad barnmorska men vattnet fortsätter stiga och vägrar att ge med sig. Hur ska han då göra för att lösa problemet?

Jo, det finns naturligtvis hjälp att få vid en större avloppsrensning och just denna familj har dessutom tur att de bor i just Stockholm som har ett väldigt stort utbud av företag som är verksamma inom området avloppsrensning. De som jobbar på dessa företag har lite annorlunda metoder än vad vanliga privatpersoner har och här talar vi om dels olika spolanordningar, att man använder sig av videoanordningar för att lokalisera probelemt – ja, egentligen allt man kan tänka sig. Låter detta invecklat och – framförallt – dyrt?

Det är det glädjande nog inte – en avloppsrensning utförd av en professionell firma är inte speciellt kostsamt och jobbet de utför tar – i de flesta fall – inte heller så lång tid och detta oavsett om man nu bor i Stockholm eller i någon annans svensk stad. Skillnaden ligger i urvalet där man, helt enkelt och av naturliga skäl, har fler företag att välja bland gällande denna avloppsrensning i Stockholm.

Om du ska genomföra en avloppsrensning

Vi säger alltså här att de mindre varianterna av en avloppsrensning går lika bra att genomföra på egen hand och att pappan i huset i Stockholm alltså kan fortsätta med just de sakerna. Viktigt är dock att man har respekt för exempelvis kaustiksoda och andra kemikalier som ibland rekommenderas. Vid osäkerhet – ja, då kontaktar man och anlitar professionell hjälp för denna avloppsrensning.