Målarnas bästa tips

Ska du måla om en liten stuga? Eller en stor fasad på en herrgård? Oavsett objekt finns det en hel del tips man kan ta sig till av och använda. Många väljer att anlita en målare (mer om det nedan i texten), medan andra gärna gör jobbet själv. Gör man det på ett bra sätt är det en skön känsla som infinner sig när arbetet väl är klart. Den känslan blir man också påmind om varje gång man ser på det man har åstadkommit.

Men det gäller alltså att det blir bra. Så vad kan man egentligen göra för att förbättra sin teknik? Här kommer ett par förslag.

Pressa tejpen med en skrapa

Har man inte särskilt stor erfarenhet av måleri är det lätt hänt att man inte fäster tejpen ordentligt. Konsekvenserna kan bli rent ödesdigra – det vill säga att man märker att färg har åkt in under tejpen när man väl är klar med arbetet. Att stå och skrapa bort färg från ytor där det inte ska vara kan minst sagt vara ett nedslående jobb.

Lösningen är att helt enkelt pressa tejpen hårt med en färgskrapa – ordentligt. 


Använd mer sandpapper

Sandpapper är kanske en större del av måleri än vad lekmän tror. Hur duktig du än är på själva målandet, är underlaget avgörande för hur slutresultatet kommer att se ut. Jämna ut spackel och små upphöjningar i ytan.

Använd canvas för att skydda golvet

Det är inte ovanligt att hemmafixare använder sig av lakan för att skydda golvet. Det här är inte att rekommendera, helt enkelt eftersom det inte är ett fullgott skydd. Risken finns att det läcker igenom och skadar golvet. Använd istället canvas – som proffs inom måleri gör.

… eller anlita en målare för jobbet

Om du känner dig osäker kan det vara läge att anlita en firma för jobbet istället. Att hitta en aktör är enkelt. Om du inte har målerikontakter kan du göra som följer:

  • Sök på nätet efter ”målare din-bostadsort offerter”
  • Klicka dig in på en offerttjänst och lämna en uppdragsbeskrivning.
  • Fyll i de nödvändiga fält som offerttjänsten kräver. Din förfrågan skickas senare ut till målare i närområdet.
  • Jämför offerterna noggrant. Se inte bara till totalpriset, utan titta på vad som faktiskt ingår. Be sedan om referenser innan du bestämmer dig för att anlita någon. Är det ett stort arbete är det särskilt viktigt att processen inte förhastas.