Spara pengar i vinter

Det verkar bli en tuff vinter rent ekonomiskt för många. Då kan det vara bra att försöka hålla hårt i pengarna och göra det man kan för att inte låta kostnaderna skena iväg. Nedan följer några tips på hur du spar pengar i vinter.

Smarta investeringar

Det finns investeringar du kan göra som i långa loppet kommer hjälpa dig att spara pengar. Exempelvis kan du installera solpaneler på taket. Att installera solpaneler i Stockholm är mycket fördelaktigt ekonomiskt.

Bor du i ett gammalt hus med fönster som inte har bytts sedan 80-talet så kan så mycket som ⅓ av din värme försvinna ut genom dem. Om du byter fönster kan du spara mycket på dina värmekostnader.

Ett annat sätt att just spara på värme är att installera en luftvärmepump. Den hjälper till att hålla ditt hem varmt till ett betydligt lägre pris än vad exempelvis el-element gör.

Ät efter årstiden

Matkostnaderna är något av det som ökat mest det senaste året. Genom att tänka igenom och planera era måltider där hemma kan ni spara mycket pengar. Har ni möjlighet så kan ni gå med i en reko-ring och köpa direkt av en bonde. Då slipper ni mellankostnaden som butiken tar och stödjer er lokala bonde. Handlar man på det viset blir det ofta naturligt att äta efter årstiden med rotfrukter på hösten och primörer på våren.

Undvik kött, det är egentligen en lyxprodukt som inte är nödvändig att äta för att må bra. Det finns mycket vegetarisk mat som är både god, nyttig och billig.

Köp begagnat och second hand

Många är ovana vid att köpa i andra hand och undviker det eftersom det känns obekant men det är absolut värt att prova. Idag finns flera stora sajter där man kan hitta allt ifrån kläder till möbler, vitvaror, cyklarna, teknik, leksaker och mycket mer. Vissa saker är fel köp och i princip helt oanvända. Att köpa second hand kan hjälpa dig att spara mycket pengar. Speciellt på sådant som barnkläder som ändå väx ur så snabbt.